+370 699 44420 info@addelse.com

Straipsniai

Kasdienei motyvacijai ir įkvėpimui

Ar žinote savo tamsiąsias puses? – Neskubrus

Lietuvių kalbos žodyne žodis „skubrus“ turi keletą reikšmių – „1) greitas, gyvas, guvus, mitrus, judrus; 2) smarkiai, skubiai vykstantis; 3) stropus, uolus, darbštus; 4) neatidėliojamas“. Atitinkamai „Neskubrus“ apibūna asmenį, kuris nėra itin greitas, nei uolus ar skubantis. Neskubrus – tai viena iš vienuolikos Hogan Development Survey (HDS) klausimyno skalių. Ši skalė prognozuoja asmens polinkį išoriškai atrodyti maloniam ir bendradarbiaujančiam, bet iš tikrųjų tyliai siekti savo tikslų ir priešintis kitiems.

Asmenys, surinkę aukštus balus Neskubrumo skalėje, dažnai rodo atsipalaidavusį požiūrį į gyvenimą. Jie gali būti linkę atidėlioti darbus ir mėgautis laisvalaikio veiklomis. Šie asmenys sugeba pagarbiai ir maloniai bendrauti su kitais, skatindami teigiamus tarpusavio santykius.

Profesinėje aplinkoje šis bruožas gali turėti tiek teigiamų, tiek neigiamų pasekmių. Teigiama pusė yra tai, kad šie asmenys sukuria ramybės jausmą ir skatina draugiškus santykius tarp komandos narių. Jų žavesys gali prisidėti prie darnios darbo aplinkos. Tačiau šie žmonės susiduria su iššūkiais artėjant darbo terminams, kadangi polinkis atidėlioti apsunkina greitą reagavimą ar skubių užduočių vykdymą.

Kita vertus, maloni ir paklusni išorė slepia tylų irzulį ir pasipriešinimą, kai iš jų prašoma geresnių darbo rezultatų. Šie asmenys gali manyti, kad jų talentai ir indėlis yra ignoruojami arba nepakankamai vertinami; įžvelgdami nelygybę dėl paskirto darbo krūvio jie bando atkurti savo teisingumą, tačiau ne atvirai kovodami, o tyliai siekdami savo tikslų. Lengvai susierzina dėl pertraukimų, prašymų ar su darbu susijusių pasiūlymų; susierzinimo dažniausiai neparodo, tačiau pasiūlymus sabotuoja.

Norėdami pagerinti asmeninius ir profesinius santykius, žmonės, surinkę aukštus balus Neskubrumo skalėje, turėtų atsižvelgti į šiuos patarimus:

Supraskite tiesioginės komunikacijos vertę

Natūralu norėti išlaikyti malonų bendravimą ir vengti konfliktų, tačiau labai svarbu išreikšti nepritarimą ar nerimą labiau tiesioginiu ir tvirtesniu būdu. Išsakykite savo mintis pagarbiai ir tiesiai. Kai žmonės supranta tikrąsias jūsų mintis ir emocijas, galima išvengti nesusipratimų ir sustiprinti pasitikėjimą.

Pratinkitės pasakyti „Ne“

Norėdami išvengti galimų nesusipratimų ir nesužadinti lūkesčių, turėtumėte sąžiningai išreikšti savo jausmus bei nustatyti ribas. Išlaikykite nuoseklumą tarp to, ką jaučiate viduje, ir ką sakote ar darote išorėje.

Prašykite grįžtamojo ryšio

Jausmas, kad esate neįvertintas, gali sukelti apmaudą ir nuoskaudą. Parodykite savo indėlį vadovams ir reguliariai prašykite grįžtamojo ryšio apie savo darbą. Tai gali padėti jaustis labiau vertinamam ir motyvuotam.

Laikykitės įsipareigojimų

Jums gali atrodyti, kad pažadėdami niekuo nerizikuojate, tačiau jei nevykdysite įsipareigojimų, galite sukelti sąmyšį ar užsitraukti pyktį. Atvirai įvardindami savo prioritetus, ir nežadėdami daugiau, nei galite įvykdyti, parodysite nuoseklumą bei patikimumą.

Išvada

Svarbu subalansuoti asmeninį natūralų žavesį ir gebėjimą bendrauti su tvirtumu ir įsipareigojimų vykdymu. Ugdydami šiuos įgūdžius galėsite lengviau kurti pasitikėjimą ir išlaikyti harmoningus santykius savo komandoje.

Hogan Development Survey (HDS) – pirmasis tamsiosios asmenybės pusės įvertinimo įrankis, skirtas darbuotojų atrankai ir vadovų ugdymui. Nuo pirmojo pasirodymo 2001 m., HDS buvo išverstas į 40 kalbų ir panaudotas vertinant daugiau kaip 2,3 mln. suaugusiųjų pasaulio dirbančiųjų. HDS matuoja 11 asmenybės bruožų, skalė „Neskubrus“ yra viena iš jų.

PROFILEXT (PXT)

ProfileXT yra asmenybės testas, kuris padeda įvertinti asmens tinkamumą konkrečioms pareigoms. Šis darbuotojų vertinimas padeda sukurti stipresnę, produktyvesnę organizaciją, nes jo pagrindinis principas – tinkami žmonės tinkamam darbui. 

CheckPoint360

Checkpoint360 yra vadovų kompetencijų vertinimo įrankis. Jo pagrindas – 360 laipsnių grįžtamasis ryšys vadovams iš jų tiesioginių vadovų, kolegų ir pavaldinių. Vertinimo rezultatai leidžia vadovams palyginti savo pačių įgūdžių ir kompetencijų vertinimą su tuo, kaip juos suvokia aplinkiniai,

DiSC CLASSIC

DiSC Classic yra asmenybės pažinimo testas, leidžiantis geriau pažinti save ir kitus žmones bei nustatyti asmeniui būdingą elgesio tipą. Remiantis DiSC Classic vertinimo rezultatais galima pamatyti asmens profesinį asmenybės tipą, pagerinti komunikaciją organizacijose, suvaldyti konfliktus ir ugdyti efektyvius vadovus bei komandas.

Darbuotojų įsitraukimo tyrimas

Įsitraukimas į darbą yra nusiteikimas dirbti ir pastangos daryti tai, kas svarbu organizacijai. Įsitraukimas į darbą turi teigiamos įtakos darbuotojų darbo atlikimo kokybei, pasitenkinimui darbu, darbuotojo gerovei, proaktyviam elgesiui ir lojalumui organizacijai

Jums gali patikti:

Share This