+370 699 44420 info@addelse.com

Straipsniai

Kasdienei motyvacijai ir įkvėpimui

Ar žinote savo tamsiąsias puses? – Šelmiškumas

Pristatome dar vieną Hogan Development Survey (HDS) skalę – šelmiškas (angl. Mischievous). Ši skalė matuoja individo polinkį tikrinti ribas, manipuliuoti, sukčiauti, rizikuoti neatsižvelgiant į pasekmes ir vengti atsakomybės už savo veiksmus.

Asmenys, surinkę aukštą šelmiškumo skalės įvertinimą, yra linkę elgtis apgaulingai, rizikuoti neįvertindami pasekmių ir vengti prisiimti atsakomybės už savo veiksmus.

Žvelgiant iš teigiamos pusės, asmenys, turintys aukštą šelmiškumo įvertinimą, pasižymi kūrybiškumu, išradingumu, kitokiu, neįprastu požiūriu. Šie asmenys mėgsta nuotykius ir nori išbandyti ribas, jų noras rizikuoti gali prisidėti prie inovacijų ir netradicinių problemų sprendimų.

 

Kita vertus, jie gali ignoruoti įspėjimus, nevykdyti įsipareigojimų ir nesimokyti iš savo klaidų. Ribų išbandymas gali vesti prie nereikalingos rizikos ir sąmoningo taisyklių laužymo, avantiūristiškumas gali virsti impulsyvumu ir nenuspėjamumu, o žavesys ir įtikinėjimas gali peraugti į apgaulę ir manipuliavimą.

Nors šie asmenys dažnai įneša naujų idėjų ir drąsias iniciatyvas, tačiau jų polinkis manipuliuoti ir vengti atsakomybės gali trukdyti sukurti darnią ir pasitikėjimu paremtą komandą. Svarbu rasti pusiausvyrą tarp teigiamų šelmiškumo skalės aspektų ir galimų jos trūkumų mažinimo, siekiant asmeninio bei profesinio tobulėjimo.

Jei turite aukštus balus šelmiškumo skalėje ir norite pagerinti asmeninius įgūdžius, efektyvumą ir bendravimą, pasinaudokite šiais patarimais:

Demonstruokite patikimumą ir gerą valią

Rodykite save kaip patikimą ir vertą pasitikėjimo komandos narį. Sąžiningas elgesys ir įsipareigojimų laikymasis padės sukurti pasitikėjimo pagrindą tiek su kolegomis, tiek su klientais.

Vykdykite įsipareigojimus ir pasiruoškite nenumatytoms situacijoms

Jei turite aukštus šelmiškumo skalės įvertinimus, turėtumėte teikti pirmenybę įsipareigojimų vykdymui, o ne jų ignoravimui. Aktyviai kurkite atsarginius planus, kad būtumėt pasiruošę susidūrus su netikėtais iššūkiais.

Pripažinkite ir prisiimkite atsakomybę už klaidas

Užuot bandę išsisukti ar manipuliuoti, turėtumėte atvirai pripažinti savo klaidas ir prisiimti atsakomybę už jas. Atsakomybės prisiėmimas rodo sąžiningumą ir norą mokytis bei tobulėti. Pripažindami klaidas ir stengdamiesi jas ištaisyti, galite pelnyti kitų pagarbą ir skatinti augimo bei tobulėjimo kultūrą.

Nuosekliai laikykitės svarbių taisyklių

Jei turite aukštus šelmiškumo skalės įvertinimus, jums greičiausiai neatrodo labai svarbu laikytis taisyklių ir procedūrų. Rodydami pavyzdį ir laikydamiesi nustatytų gairių, galite paskatinti savo pavaldinius ar kolegas daryti tą patį. Nuoseklumo demonstravimas padeda sukurti atsakomybės kultūrą ir užtikrina, kad visi laikytųsi tų pačių standartų.

Apibendrinimas

Jei turite aukštus šelmiškumo skalės įvertinimus, svarbu suprasti pasitikėjimo, patikimumo ir atsakomybės svarbą vadovaujant bei dirbant komandoje. Jei susitelksite į tikrus santykius, laikysitės įsipareigojimų ir nustatytų taisyklių bei pripažinsite savo klaidas, jūs kursite geresnius santykius su kolegomis ir klientais bei pozityvią ir patikimą darbo aplinką.

Straipsnis paruoštas pagal Summit straipsnį „Do you know your dark sides? – Mischievous“

PROFILEXT (PXT)

ProfileXT yra asmenybės testas, kuris padeda įvertinti asmens tinkamumą konkrečioms pareigoms. Šis darbuotojų vertinimas padeda sukurti stipresnę, produktyvesnę organizaciją, nes jo pagrindinis principas – tinkami žmonės tinkamam darbui. 

CheckPoint360

Checkpoint360 yra vadovų kompetencijų vertinimo įrankis. Jo pagrindas – 360 laipsnių grįžtamasis ryšys vadovams iš jų tiesioginių vadovų, kolegų ir pavaldinių. Vertinimo rezultatai leidžia vadovams palyginti savo pačių įgūdžių ir kompetencijų vertinimą su tuo, kaip juos suvokia aplinkiniai,

DiSC CLASSIC

DiSC Classic yra asmenybės pažinimo testas, leidžiantis geriau pažinti save ir kitus žmones bei nustatyti asmeniui būdingą elgesio tipą. Remiantis DiSC Classic vertinimo rezultatais galima pamatyti asmens profesinį asmenybės tipą, pagerinti komunikaciją organizacijose, suvaldyti konfliktus ir ugdyti efektyvius vadovus bei komandas.

Darbuotojų įsitraukimo tyrimas

Įsitraukimas į darbą yra nusiteikimas dirbti ir pastangos daryti tai, kas svarbu organizacijai. Įsitraukimas į darbą turi teigiamos įtakos darbuotojų darbo atlikimo kokybei, pasitenkinimui darbu, darbuotojo gerovei, proaktyviam elgesiui ir lojalumui organizacijai

Jums gali patikti:

Share This